Enerji, insan yaşamının vazgeçilmez bir parçasıdır. Dünyada kullanılan enerji kaynakları içerisindeki en büyük pay %85-90 oranında fosil yakıtlara (kömür, petrol, doğal gaz) aittir. Ancak söz konusu yakıtların rezervleri sınırlı ve tükenmektedir. Aynı hızla tüketilmeye devam edildiği takdirde, dünyamızdaki mevcut fosil yakıt rezervlerinden petrolün 40-45 yıl, doğal gazın 60-70 yıl ve kömürün 240-250 yıl sonra tükeneceği çeşitli uluslararası kaynaklarda ifade edilmektedir.
- Katı yakıtlı kazanlarda kullanılan kömürün, içindeki doğal nemin ve kül oranının fazla olması kömürün kalorifik değerini düşürür. Bu nedenle aldığınız kömürün analiz raporu bulunan kaliteli bir kömür olmasına ve stoklanmış kömür içinde su olmamasına dikkat edin.
- Katı yakıtlı kazanların yakılmasında, bu konuda eğitilmiş (ateşçi belgesi bulunan) personel görevlendirin.
- Kazanlarda, gereğinden fazla havanın yanma bölmesine girmesi, baca çekişi ile birlikte, ısınmış havanın kullanılmadan bacadan atılmasına yol açar. Verimli bir yanmanın oluşabilmesi için; kazan kapaklarının kırık ve bozuk olmamasını, kapakların tam kapanmış olmasını, özellikle sıvı yakıtlı kazanlarda olmak üzere, uygun yakıt-hava karışım ayarının yetkili teknik servis tarafından yapılmasını sağlayın. Bunu da periyodik olarak her yıl mutlaka en az bir kez yaptırın.
- Düzgün bir baca çekişi verimli bir yanma sağlar. Bunun için gerekli önlemleri almalısınız.
- Kazanınız ve hatta kat kaloriferiniz ısıtma ihtiyacı olmayan bir yerde ise bu alandaki tüm boru ve tanklara ısı yalıtımı yaptırınız.
- Kazana aşırı kömür yüklemek yerine yeteri kadar yakıt harcanmalıdır. Kömür fazlası yanma kalitesini de düşürür. Kazan temizliğini çok yapmamak, hava kirliliğini engellemek için bu detaylar önemlidir.
- Kömür tasarrufu yapmak için her hafta düzenli olarak iki defa duman boruları temizliği yapılmalıdır.
- Yıpranmış ve dökülmüş tesisatın onarılması gerekir. Yalıtım konuları da son derece önemlidir.
- Kontrol edilemeyen baca çekişi olmaması için hava klapeleri iyi ayarlanmalıdır.
- En az bir defa kazan bacasını temizletmek gerekir. Temizlenmediği zaman kömür miktarı artacaktır.
- Duman kanallarında hava girişi durumunda kaçak hava, baca çekişini düşürür ve kömürü fazla yakar.
- Radyatör sıcaklığını oda sıcaklığına göre ayarlayan termostatik radyatör vanaları, ilk yatırım maliyetleri pahalı olmasına karşın, önemli oranda (yılda % 15–20 civarında) enerji tasarrufu sağlamaktadır. Bu yüzden klasik radyatör vanaları yerine, termostatik özellikli vanaları tercih edin.
- Radyatörlerin üstünü ve önünü (özellikle uzun perdelerle) kesinlikle örtmeyin. (Dekoratif örtüler, radyatör üstünde çamaşır kurutmak, möbleli muhafazalar ortamın ısınmasına engel olurlar.)